Festivalul luminii 2016

Despre noi

Noi, suntem „Gata Oricând !” să facem o faptă bună oricât de neînsemnată ar fi ea, pentru a putea lăsa în urma noastră o lume mai bună.

Legea cercetasului are 10 puncte si ea ne spune ca:

  1. Cercetasul îsi iubeste patria sa, România, si pe toti care traiesc în ea, si pune interesele tarii si colectivitatii deasupra celor personale.
  2. Cercetasul este loial, îsi respecta cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorba si în fapta.
  3. Cercetasul este util si îsi ajuta semenii în oricare situatie, este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
  4. Cercetasul este econom si cumpatat, respecta munca si proprietatea, este îngaduitor cu altii si sever cu sine, îsi îngrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
  5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
  6. Cercetasul îsi iubeste si asculta parintii, respecta profesorii si sefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respecta parerile altora si îsi asuma raspunderea faptelor sale.
  7. Cercetasul crede în Dumnezeu si respecta credinta celorlalti.
  8. Cercetasul este curajos si încrezator în puterile lui, vioi si plin de însufletire.
  9. Cercetasul iubeste învatatura si la rândul sau învata si pe altii.
  10. Cercetasul se straduieste sa faca în fiecare zi o fapta buna oricât de neînsemnata ar parea ea.

 

Scurt istoric
          In anul 1995 la initiativa unui grup format din 10 profesori si a unui grup de 30 de elevi ai scolii gen.nr.141, s-a conturat ideea unui nou centru local pentru sectorul 5 cu sediul in acea scoala. A fost depusa o cerere la Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei”, iar pe 29.10.1995 a fost aprobata infiintarea unui centru local nou in Bucuresti primind numele Alb cu sediul in Scoala Generala nr.141, sector 5, Bucuresti.
In cercetasie, activitatile initiate de copii si de adolescenti se desfasoara sub indrumarea discreta dar atenta a liderilor adulti. Rolul adultului in cercetasie nu este de a “preda” si nici de a “disciplina”, căci cercetasia este un teren al autoeducatiei. Rolul lui este de a asigura functionalitatea cadrului educativ, democratic, al cercetasiei. El vegheaza ca in grupul de cercetasi sa domneasca un climat de prietenie, incredere reciproca si exprimare liberă, de afirmare a calitatilor, talentelor individului. In cercetasie, atât adulţii cât şi tinerii lucrează benevol, din dorinta de a contribui la dezvoltarea si educarea tinerilor. Cercetasia este un joc magic, un taram de vis, unde cresc acei oameni cu cuget limpede si suflet curat, autonomi si solidari, de care societatea noastră are astăzi atâta nevoie.
Mentionam cateva personalitati de marca ale tarii noastre care au fost cercetasi: Ion I.C. Bratianu, Grigore Antipa, Ion Cantacuzino, George Calinescu, Ion Dragalina, Barbu Stefanescu Delavrancea, Mircea Eliade, Alexandru Macedonski, Simion Mehedinti, Ion Minulescu, s.a.
Printre mentorii miscarii cercetasesti din Romania amintim pe Nicolae Iorga si Nicolae Titulescu.