Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii.
Cercetasia are un program bazat pe viata în natura, pe hike-uri (drumetii) si campuri (tabere de corturi). Salbaticia, exoticul, locurile îndepartate au atras dintotdeauna oamenii. Experienta magica a dormitului sub cerul liber, în cort, rasaritul soarelui deasupra muntelui sau din apa, sentimentul de maretie care te cuprinde pe vârful unui munte, senzatia de mister când intri într-o pestera, ramân în suflet si amintiri pentru tot restul vietii. Cercetasii, au sansa de a se bucura de toate acestea. Si daca pentru un „lupisor” (cercetas între 7 si 11 ani) aventura poate însemna aprinderea unui foc fara chibrit, cu ajutorul unei lupe, pentru o patrula de „temerari” (11-15 ani) aventura poate consta în confectionarea unei plute din lemn si sfoara, apoi parcurgerea unei distante pe apa cu ajutorul ei. Pentru „exploratori” (15-18 ani) o expeditie alpina într-o zona dificila ofera aceleasi satisfactii.
Educație pentru viață completând educația primită la școală și în familie, dezvoltă autocunoașterea și dorința de a ști, de a explora și de a descoperi.
Experiență în leadership oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de lider și de a le pune în practică, acest lucru realizându-se prin concentrarea asupra activităților de grup, oferind fiecărui individ posibilitatea de a coordona grupul din care face parte.
Un mod de viață prin principiile care stau la baza cercetășiei, un mod pe care copiii și tinerii și-l asumă respectând legea și promisiunea cercetașului. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează – spiritual, social și personal – cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi.
Distracție cu un scop prin recreere atingându-și scopul de a susține copiii și tinerii în dezvoltarea lor fizică, intelectuală, socială și spirituală. Cercetășia contribuie la construirea încrederii și a stimei de sine, la dezvoltarea abilităților de învățare, leadership, team building, aventură în aer liber și de distracție. Cercetașii învață cum să facă alegerea potrivită și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o viață independentă.
Provocare pentru adulți oferindu-le șansa de a ajuta tinerii să se dezvolte, o modalitate de a îmbunătăți relația dintre generații și calitatea societății în care trăim. Adulții se află, la rândul lor, într-un proces continuu de dezvoltare personală prin formarea pe care o primesc și prin experiențele pe care le trăiesc alături de copii si tineri.
Organizația Națională Cercetașii României (O.N.C.R.) este o organizație apolitică, non-guvernamentală, de educație non-formală, cu un program destinat copiilor, tinerilor și adulților începând de la 5 ani în sus, bazată pe voluntariat, deschisă tuturor, indiferent de religie, etnie, rasă sau sex.
Centrul Local Alb Bucuresti este filiala locală a Organizației Naționale „Cercetașii României”.